О НАМА

 

Наше Удружење спортских риболоваца и наутичара „Тамиш“ основано је 16.04.1926. године под називом ПАНЧЕВАЧКИ ПЕЦАЧКИ КЛУБ „ТАМИШ“.

 

Први Председник удружења је био господин Мандровић полицијски подкапетан. Оснивачи су у том моменту били шест полицајаца и три радника.

 

По сећањима чланова пецачког клуба у то време чланови нису били упознати ни са каквим правилима клуба, све обавезе клуба, које су произилазиле из закона решавала је сама управа, на седницама које су се одржавале два пута месечно. У то време није било ловостаја нити забране пецања. Прва правила Пецачког клуба „Тамиш“ поднета су 02.08.1926. године на одобрење градоначелнику. И у то време сви чланови клуба плаћали су чланарину, добијали су беле чланске књижице које су им у исто време билe и риболовнице (дозволе за пецање).

 

Рад спортских риболоваца у оквиру Удружења био је замрзнут у време Другог светског рата, да би се већ по завршетку рата поново кренуло у организовано риболовачко друштво, које је из године у годину имало све више чланова.

 

Карактеристика тадашњег чланства била је да су били љубитељи природе и пецачког спорта, који су после напорног рада у панчевачким фабрикама излазили на реку да предахну уз омиљени спорт.

 

Од тада до данас Удружење спортских риболоваца развијало се сходно приликама у друштву некада и сада. Наше Удружење данас у свом саставу броји преко 400 чланова, велики број чамаца. У оквиру Удружења раде три секције. Риболовачка као најбројнија, која је и основ окупљања и дружења спортских риболоваца, при томе у свом саставу има такмичарске групе спортских риболоваца у дисциплинама лов рибе удицом на пловак, пецање фидер техником и шарански риболов, као и школу пецања која је ангажовањем самих чланова удружења риболовачке секције дана понос Удружења. У саставу су и наутичка секција која својим програмима организује регате, окупљања и дружења свих оних који воле наутички спорт. Ту је и еколошка секција у чијем саставу су они који се баве само риболовом, они који су само наутичари, те у заједничким акцијама које Удружење организује у току године брине о води приобаљу и рибљем фонду.

 

И у наредних неколико година планови Удружења базирани су на развоју спортског и рекреативног риболова, такмичарског риболова и организацији многих манифестација у оквиру Удружења. Удружење је чланица Риболовачког савеза Војводине, Савеза спортских риболоваца Србије и Спортског савеза Панчево.

viber_slika_2020-03-29_18-03-55

  • Илић Бранко – председник Скупштине УСРН “Тамиш”

Comments are closed.